3 REDENEN OM TE STOPPEN MET STOCKFOTO’S

Stockfoto’s, ja ze zijn erg makkelijk. In principe is er met het gebruik van stockfoto’s niks mis. Even een foto zoeken die past bij wat je wil vertellen. Een stockfoto is vaak gratis of voor een prikkie te krijgen. Er is volop keuze in vooral Amerikaanse websites. Super makkelijk want zo hoef je dus nooit meer een fotograaf in te huren voor je website en social media, toch? Het is alleen jammer dat deze foto’s overal gebruikt worden. Die ene foto komt terug op vele andere websites. Ben je dan nog uniek?

Er zijn een aantal redenen waarom je beter kan stoppen met stockfoto’s en je eigen foto’s kan gebruiken.

1. Stockfoto’s zijn niet onderscheidend

Je wil je als organisatie onderscheiden van je concurrentie. Waarom moeten klanten voor jouw bedrijf kiezen? Wie zit er achter het bedrijf? Klanten doen graag zaken met ‘de mens’ achter de organisatie. Zo simpel is het. Stockfoto’s zijn daarin niet uniek, je ziet op meerdere website dezelfde foto’s staan: een blije medewerker met een grote glimlach en hagelwitte tanden, een lachende klantenservicemedewerker of een ferme handdruk om de overeenkomst te bezegelen. Herken je ze?

Redenen stoppen stockfoto
Redenen stoppen stockfoto
Redenen stoppen stockfoto

2. Stockfoto’s laten jouw bedrijf niet zien

Zoals gezegd, wie is je de mens achter jouw organisatie? Laat zien wie je bent en wie je medewerkers zijn. Nog beter: laat het bedrijfsproces zien, de medewerker die achter zijn machine werkt en de receptioniste bij de ingang. Vertel JOUW VERHAAL. Jouw potentiële klanten doen eerder zaken met je als ze je vertrouwen. Verdien dit vertrouwen door het vertellen van jouw verhaal in een fotoreportage. Veel stockfoto’s zijn onnatuurlijk en sluiten niet aan bij het authentieke verhaal dat jij wil vertellen.

Redenen stoppen stockfoto

Redenen stoppen stockfoto
Redenen stoppen stockfoto

3. Stockfoto’s stoten lezers af

Als je keer op keer dezelfde stockfoto’s tegenkomt op website begin je je te irriteren. Het is erg onpersoonlijk. Het kan aangeven dat jij niet bereid bent te investeren in jouw merk. Waarom zou de klant dan met jou in zee gaan? Geef je klant het vertrouwen dat jij echt achter je bedrijf en je product of dienst staat.

Maar wat dan?
Een goede investering verdient zichzelf terug. Maak budget vrij en huur een professionele fotograaf in. Eentje die met je mee denkt in visuele communicatie en hoe dingen het beste overkomen op beeld. Een goede fotograaf maakt samen met jou in een middag een beeldbank waarmee je een lange tijd vooruit kan, zowel voor je website als voor nog te schrijven blogs.

Heb je echt geen budget? Maak de foto’s dan zelf. Verdiep je met YouTube in je camera, oefen en zorg voor unieke beelden!

Wil je de mogelijkheden bespreken om echte authentieke beelden te maken voor jouw organisatie door middel van professionele fotografie? Neem dan eens contact met me op en ik denk graag met je mee!